wrapper

Реке

Највећа река Лесковачког краја је Јужна Морава која тече од југа према северу и заједно са Западном Моравом чини Велику Мораву. У Јужну Мораву се уливају:

  • Власина, која захвата воду из Власинског језера и протиче кроз Црну Траву и Власотинце;
  • Ветерница, која протиче кроз Лесковац;
  • Јабланица, која извире подно Гољака и протиче кроз Медвеђу и Лебане;
  • Пуста Река, која креће са планине Радан, напуни Брестовачко језеро и протиче кроз Бојник.

Вучјанка, која креће са планине Кукавице, протиче кроз Вучје и улива се у Ветерницу. У Лесковачком крају познате су и Козарачка река, Предејанска, Копашничка и Сушица.

Лесковац је окружен са три вештачка језера Брестовачко, Барје и Власинскo језеро.

Вештачка језера

Власинско акумулационо језеро, простире се на надморској висини изнад1000 м.н.в.(само језеро на 1205 м.н.в.). Настало је преграђивањем котлине бившег власинског блата и налази се на југоистоку Србије, на огромном планинском платоу чија је надморска висина 1208 м. Захвата површину од око 12 км2 док је његова дужина 13 км, а ширина око 3 км. Просечна дубина језера је око 12м а на појединим депресијама достиже дубину и до 22 м.

При максималној коти (1213,8 м) укупна запремина воде износи 168x106 м3 и површине 16,5 км2 а при минималној коти (1204 м), 5,6км2.

Земљана брана обложена каменом налази се на источном делу његове котлине. Тако су просечени и прикупљени многи планински потоци и долине које својом водом оплемењују само језеро. Вода се доводи преко 4 канала, док се преко пумпног акумулационог постројења Лисина (на 920 мнв) годишње препумпа чак 74,106 м3 воде која се прихвата каналом ''Божица'' и одводи у Власинско језеро.

Подручје припада умерено-континенталном региону са слабо наглашеном компонентом медитеранског подручја. Просечне годишње падавине у сливу Ветернице износе 800 мм, међутим врло су неправилно распоређене. Највеће количине падну у пролећним месецима и нешто мање у јесењим (октобар и новембар).

Акумулација Барје је настала преграђивањем реке Ветернице, 30 км узводно од Лесковца код истоименог села. Као прва основна намена акумулације, била је заштита града Лесковца и насеља општине Лесковац, а касније и општине Лебане, што представља њену главну намену. Оваква функција акумулације намеће потребу одржавања високог, али економски оптималног (исплативог) квалитета воде  у акумулацији током дужег временског периода.

Максимална запремина је 40 670 000 м3 воде, док је површина воденог огледала при коти 370,55 м.н.в 139 н. У условима нормалног успора и корисне запремине акумулације за водоснабдевање, запремина је 26 000 000 м3. Максимална дубина акумулације при условима нормалног успора износи 25 м. Просечна ширина акумулације је око 300м, а дужина зависно од пуњења варира од 7,1 до 7,5 км.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија