wrapper

У развоју туризма овог краја готово одлучујућу улогу имају манифестације. Готово да је сигурно да је лесковачка Роштиљијада постала бренд по коме се Лесковац препознаје ван граница Србије. И остале манифестације: забавне, културне, спортске и сајамске показале су се као одличан начин за довођење туриста и за презентацију туристичке понуде овог подручја.

Роштиљијада

Роштиљијада је манифестација по којој се препознаје Лесковац. Према броју посетилаца спада у сам врх туристичких приредби у Србији. За седам дана трајања ову манифестацију посети преко 450.000 гостију. Роштиљијада је аутентични, највећи и најпосећенији фестивал роштиља и меса у овом делу Европе. Планира се да Роштиљијада постепено мења своју концепцију, пратећи европске стандарде, а да истовремено не изгуби од основне замисли – афирмисање спремања кулинарских специјалитета са роштиља.

Последњих година много је учињено у организацији пратећих садржаја (концерти, модне ревије, карневали...) којима се привлачи посебно млађа популација. Све је урађено да се подизањем квалитета, организовањем карневала по формули „Октобер феста“ из Минхена, привуку туристи из читавог света.

Уз пратеће манифестације које се атрактивне за публику, организатори настоје да путем семинара, такмичења кулинара и ученика, округлих столова, предавања и стручних симпозијума, афирмише производњу роштиљ меса и справљање специјалитета са роштиља на висок ниво.

Сваке године крајем августа, почетком септембра месеца Лесковчани на Роштиљијади обарају рекорд у справљању највећих пљескавица на свету, а на овој манифестацији се прави и најбоља на свету популарна Лесковачка мућкалица.


Карневал Лесковац

Карневал Лесковац је посебна, целовита туристичка манифестација. Одржава се у јулу месецу. Карневал Лесковац је спој традиције и савремених карневалских трендова. Карневал Лесковац, уз главну међународну карневалску поворку, чине и дечји карневал, велики маскенбал, карневалски бал са избором принцезе Карневала, карневалске изложбе, бројни пратећи програми и концерти.

Организатор Карневала је Туристичка организација Лесковац, а покровитељ Град Лесковац.


Лесковачко лето

То је традиционални, мултимедијални фестивал на отвореној сцени, једна од најдужих манифестација у земљи која по садржају и концепцији из године у годину побуђује све већу пажњу.

Лесковачко лето се одржава у етно комплексу Шоп Докић у самом центру града, почиње са календарским почетком лета и траје до средине јула. Програм је подељен у три сегмента.

Први сегмент чине спортске активности, а то су: ревијални наступи џудиста, каратиста, ролера, бициклиста, мотоциклиста и турнири у одбојци на песку, фудбалу на песку, уличном баскету... Други сегмент је дечији програм у коме деца представљају своја најуспешнија достигнућа из области драмског, музичког, литерарног и ликовног стваралаштва, а организују се и разне игре и забаве. За децу различитих узраста организују се гостовања популарних балетских и позоришних представа из других градова, потом наступи плесних група, модне ревије, ревије паса и кућних љубимаца, такмичења у певању и плесу... Трећи део Лесковачког лета чине забавно уметнички садржаји намењени одраслима у оквиру кога се представљају уметничка удружења, културно уметничка друштва, хорови, оркестри забавне, народне и озбиљне музике, позоришне представе, књижевне нечери, изложбе књига, слика и цвећа, филмске пројекције...
Једном речју, организују се програми прилагођени летњим вечерима за све узрасте у коме активно учествују и мештани и сви посетиоци Лесковца.


Градска слава

Јединствени обичај у свету – слава! Град Лесковац такође има своју – Градску славу. То је Света Тројица, тачније Духовски понедељак – заштитник града.

Света Тројица се слави педесети дан од Ускрса. Тада су се годинама одржавале градске литије, да би после Другого светског рата биле укинуте. Од 1992. године Литије поново крећу кроз град, заустављају се у централном градском парку, испред споменика Незнаном јунаку, да би се молитва читала испред записа који се налази на дрвету преко пута споменика.

Ова манифестација је свакако садржај занимљив за све посетиоце из различитих култура и религија, а гостољубивост домаћина на слави је незаборвна за сваког госта.


Дочек Нове Године на главнм градском тргу

Један од најлепше организованих градских Дочека Нове године и са можда најдужом традицијом у Србији је дочек на главном градском тргу у Лесковцу. Поред организованог музичког програма у коме су незаобилазни трубачи, посетиоци бесплатно добијају топле напитке, а можда највећу атракцију представља поноћни ватромет.


Дани вина у Власотинцу

Ова манифестација која се организује у славу вина, винограда и винара, одржава се сваке године у другој половини августа. То је специфична туристичко привредна манифестација са веома атрактивним забавним програмима у којим свакако централно место има избор богиње вина. Дефиле младости, женске лепоте овенчане најбољим власотиначким винима.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија