wrapper

Марш рута  - излет на планину Кукавицу

Планина Кукавица се простире на јужној страни од Лесковца, између две реке Јужне Мораве и Ветернице, са врхом Влаином од 1442 метра надморске висине. Посебна је предност ове планине у податку да је од Лесковца, као генератора дисперзивних, излетничких кретања, удаљена само 16 км. Са њиме је спојена линијама приградског саобраћаја, велике учесталости полазака, и путем са савременим коловозом. Ограничене могућности прихватања излетника у локалитету.

Могући прилази врху са стране Лесковца су из два правца:

Лесковац - Стројковце - Чукљеник - Влаина - 28 км и Лесковац - Вучје - врх Кукавице - око 40 км.

Постоји могућност доласка на врх Кукавице и са стране Владичиног Хана преко Брестова 22 км.

На врху и у непосредној близини врха постоје три објекта: Републички Хидрометереолошки завод Београд, Планински дом ПСД "Кукавица" из Лесковца, Хотел "Влаина" i Србија шуме Београд Шумско газдинство Врање.

Испред врха постоји ски стаза у дужини од 600 м, ширине 100 м, са просечним нагибом од 22 %.

Кукавица је идеално место за:

  • припреме спортиста,
  • планинарење и шетње у природи,
  • сеоски туризам,
  • брање лековитог биља.

Значајан је такође и податак да је са овог места, од Владичиног Хана, могућ и наставак кретања у правцу Власинског језера. Tиме се формира кружни туристички пут (за излетничка кретања - у наставку трасом преко Црне Tраве и Власотинца на Лесковац), што је значајно и за путнике - туристе.


 Сијаринска бања

Сијаринска Бања датира још из времена Римљана о чему сведочи низ локалитета.

Њено постојање забележено је и у средњем веку (на брду изнад бање и данас стоје остаци средњовековне цркве), али се највише развија за време Tурака који су, у другој половини XVII века, подигли зидано купатило и још два бањска објекта. Сијаринска Бања је смештена на обалама реке Јабланице.

Сијаринска Бања је удаљена 52 км од Лесковца и у подножју је планине Гољак, на надморској висини од 520 м. Бања је окружена нископланинским масивима чије се висине крећу од 695 м (Стубица) до 1.033 м (Шанац) са густом храстовом и буковом шумом, која покрива 50 км2 околине. Они штите бању од ветрова и продора хладних ваздушних маса. Појава магле није забележена. Клима је субалпска са микро-климатским специфичностима. До Бање се стиже:

  • аутопутем Београд - Ниш - Лесковац,
  • регионалним путем Лесковац - Приштина,
  • железницом (Београд - Ниш - Атина).

Природни лековити фактори

Бања има изворе минералне воде (температура од 32 до 72°C). Постоји и радиоактивно-сумпоровито блато.

У Бањи постоји гејзер вреле воде чији водени стуб достиже висину од 8м и повремени гејзер који еруптира на сваких 10 минута.

Медицинске индикације

У бањи можете се лечити од следећих реуматозних и других стања:

реуматизам, ишијас, лумбаго, неуралгије, костобоља, малокрвност, плућне болести, стомачна обољења, болести црева, бубрежне болести, болести јетре и жучне кесе, мање срчане мане и од гинеколошких болести.

Адреса: Сијаринска бања бб, Хотел "Гејзер", Телефон: 016/859-152.


Пашина чесма 

Излетиште Пашина чесма налази се 10 км од Лесковца. Положај, конфигурација терена и богатство четинарском и храстовом шумом на 86 ха, чини излетиште атрактивним за спорт, рекреацију и ловни туризам. До излетишта се лако долази. Удаљено је од града тек неколико киилометара, па Ваш одлазак до њега може бити и бициклом.

Налази се на правцу пута који се рачва десно од раскрнице "Три шешира" према Бојнику, а одмах после села Турековац.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија