wrapper

Након обиласка ЈКП Комуналац, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је посетио и Јавно предузеће Пијаца.

Разговарао је са запосленима, и са директором Миланом Стојковићем обишао канцеларије, након чега је одржана конференција за присутне медијске екипе, на којој је градоначелник говорио о субвенцијама за ово предузеће за дугове ка ЕПС-и и ПВВ-у, као и за отпремнине запослених.

„Град Лесковац је субвенцијама у више наврата помагао ЈП Пијаца. Од 2018. до 2020. године – 7 милиона динара, 2021. године 10 милиона динара на име дуговања према ПВВ-у и ЕПС-у. У току је смањење броја запослених на добровољној бази путем отпремнинама у овом предузећу и са 19,3 милиона динара опредељених из буџета града смањен је број запослених за 12 лица. Сада у овом предизећу има 67 запослених.“

Градоначелник се осврнуо и на изградњу комплекса Пијаце у вредности од 124 милиона динара (преко милион евра), као и на чињеницу да су Комуналцу и Пијаци уступљене просторије у вредности 28,5 милиона динара. Првобитна замисао је била да се те просторије продају као локали, али да су, будући да није било разумевања Пореске управе по питању цене квадрата, управо на његову иницијативу оне уступљене Пијаци и Комуналцу. Како је истакао, планира се наставак уређења Пијаце износом од 41 милиона динара, јер она заслужује да засија новим сјајем и да, уз градски стадион, парк у близини и велике трговинске и пословне објекте, употпуни нови изглед тог дела града и учини га естетски пријемчивијом целином.

Директор Стојковић се осврнуо на године од када је преузео одговорност руковођења овим преузећем и рекао да га је сачекало 94 запослених и да се радило на основном проблему – а то је вишак запослених и да данас предузеће послује са 67 запослених и да од 2018. године предузеће за пружање својих услуга. није мењало цене.

„Огромно хвала градоначелнику и локалној самоуправи која се озбиљно сусрела са нашим проблемом, пружила нам велику помоћ од 19,3 миллиона динара. Оно што је још важније јесте да је ЈП „Пијаца“ након одобрења тих средстава морало да изради програм за решавање вишка запослених по закону, и дванаесторо људи је отишло на добровољној бази уз отпремнине. У 2022. години радили смо на реконструкцији водоводних инсталација, на реконструкцији платоа наших пијаца, користили смо средства Града и спроводили еколошке пројекате. Током 12 месеци 2022. године исплатили смо 12 зарада, подгили смо хигијену на виши ниво. Пијаца је прошла кроз е-фактуру, а спровели смо и фискализацију, што нам је омогућило много бољу контролу и праћење свих финансијских токова. Данас Пијаца располаже са 1232 тезге, 29 расхладних витрина и 57.000 квадратних метара простора.“

Говорећи о финансијским плановима директор је истакао да је план да укупан приход превазилази 142 милиона динара и да ће се то постићи давањем дневних задатака и дневних таргета запосленима, затим уштедом на свим нивоима. Он је додао и да на основу извештаја претраживања дужника у принудној наплати по извештају Народне Банке Србије ЈП „Пијаца“ Лесковац није било ниједан дана у блокади, што говори о домаћинском управљању и поред нагомиланих проблема који су пратили предузеће претходних година.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија