wrapper

Уочи почетка другог полугодишта школске 2022/2023. године, у Скупшинској сали Града Лесковца градоначелник Лесковца, др сци. мед. Горан Цветановић одржао је традиционални састанак с директорима основних и средњих школа, представницима Школске управе и синдиката Просветних радника.

У свом обраћању директорима школа, градоначелник Цветановић је истакао да је квалитетно и свима доступно образовање суштински услов за развој и напредак сваке локалне заједнице.

„Образовани, мотивисани и креативни људи су полуга која покреће и науку, и уметност, производне и услужне делатности. Тежња нам је да кроз правилан, добро вођен, квалитетан образовно-васпитни процес наше младе нараштаје усмеравамо да се развијају у покретаче, иноваторе, али пре свега одговорне и савесне чланове друштва“ – подвукао је градоначелник Цветановић.

Говорећи о значају који Град придаје образовању, навео је да издвајања за ову област у текућој години премашују милијарду динара, да износе милијарду и 40 милиона динара односно око 17,5%, за разлику од периода када су други руководили градом, и када се за основно. средње и предшколско образовање издвајало 400 милиона динара. Сада се све обавезе према запосленима у области образовања измирује на време. Већ у првим данима ове године измирене су све обавезе по питању путних трошкова и јубиларних награда за прошлу годину – за те намене је из буџета издвојено око 74,5 милиона динара (42,5 милиона за трошкове превоза и око 32 милиона за јубиларне награде).

Говорећи о пројектима усмереним ка оспособљавању школске инфраструктуре који су завршени у претходном периоду, од последњег састанка до данас, и истакао је да је за њих утрошено око 32 милиона динара, а односе се на изградњу нових спортских терена, изградњу ограда око школа, уређење енетеријера, успостављање грејања, побољшање санитарно-хигијенских услова и остале текуће поправке.

„Од пројеката који су тренутно у току, а спроводе се средствима у укупном износу од 30 милиона динара, поменућу другу фазу радова у школи у Живкову, као и радове у Навалину. Спроводе се и радови на изградњи централног грејања у школи у Винарцу, у току је и санација дела сутерена у Музичкој школи. Завршена је реституција, па се за наредну годину планира пројекат енергетске санације и реконструкције ове, за нас и те како важне установе. Морам да истакнем и да смо наставили са традицијом који смо започели, а то је набавка нових инструмената.

Планира се извођење радова на енергетској санацији основних школа у Манојловцу, Вучју, Губеревцу, као и на партерном уређењу Вук Караџић. Расписивање тендера за реконструкцију школе у Предејану се очекује у наредних шест месеци.

Текућу годину ће обележити реконструкција и доградња вртића у Братмиловцу, за шта смо из градског буџета определили 50,4 милиона динара, као и изградња вртића код Старе сточне пијаце - вредност 73,5 милиона динара. Град Лесковац подржава и приватне иницијативе усмерене ка обезбеђивању што већег броја места у вртићима, па смо крајем новембра присуствовали отварању новог приватног вртића „Плави чуперак“. Град ће и убудуће наставити да субвенционише боравак деце у приватним вртићима јер тако полако али сигурно решавамо акутни проблем Града. Планом смо за ту намену определили 22 милиона динара“.

Подсетио је и на подршку коју Град пружа родитељима ученика првог разреда за набавку уџбеника, у износу од 6000 динара, као и на учешће у акцији усмереној ка повећању свети о безбедности деце у саобраћају, у оквиру које је локална самоуправа свим првацима поделила заштитне прслуке и сликовницу „Пажљивкова правила у саобраћају“. Такође, говорио је о подршци младима путем Фонда за младе таленте и најавио да ће на Дан Светог Саве још 259 талентованих младих људи бити награђено средствима од 7,8 милиона динара. 

Градоначелник Цветановић је честитао свим новоизабраним и реизабраним директорима школа и пожелео им много успеха у раду, честитао је свима Међународни дан образовања који се обележава сутра и нагласио:

„Поштовани директори, поверен вам је врло сложен задатак – да својим управљачким способностима обезбедите најбоље могуће услове за своје запослене и своје ученике, како би сви учесници у образовном процесу и даље постизали врхунске резултате, како смо и навикли. Надам се да сте спремни за нове радне задатке и нове успехе у овом полугодишту. Град Лесковац ће вам, као и до сада, бити поуздан ослонац и права адреса за сваку врсту помоћи и подршке“- закључио је градоначелник Цветановић.

Након градоначелника на данашњем састанку говорили су и други представници локалне самоуправе. Најпре се обратила Бранкица Стаменковић, члан Градског већа задужена за област образовања. 

Образовање је одувек било важно и да циљ увек био и данас је да из школа излазе ученици спремни за живот и рад. Осврнула се на овогодишња издвајања о којима је и градоначелник говорио те истакла да се према истима види да је образовање један од приоритета. Казала је да Лесковац има више од 100 школских зграда које треба одржавати, санирати, те да се са директорима редовно одржавају састанци како би се планирале инвестиције. Поменула је и дуални модел образовања захваљујући којем се стичу бројне компетенције и олакшава се запослење. И она је истакла да ће град Лесковац увек бити сигуран партнер образовним установама и да ће сарадња бити настављена.

Бојан Тојага Шеф одсека за образовање је данас говорио о неким инвестицијама у овој области и казао да ће највећа инвестиција у 2023. бити реконструкција и енергетска санација школске зграде у Предејану и подсетио да је иницијатива потекла од градоначелника Цветановића те да су се прошле године стекли сви услови за овај пројекат.

Марија Рајковић помоћник градоначелника се детаљније осврнула на подршку младим талентима истакла је да ће средства за награђивање бити повећана и да ће студенти са просеком 10 бити награђивани са 100 хиљада динара. Подсетила је да се путем конкурса подржавају ученички парламенти, подсетила на наградну екскурзију за Вуковце средњих школа и многе друге подстицаје за младе.

Александар Пејчић, др наука за област физичке културе и спорта, члан Градског већа је нагласио да град Лесковац и градоначелник Цветановић спадају у ред најбољих организација ове манифестације, подсетио да је наш град учествовао у трансформацији истог. Поручио је директорима да две школе са територије нашег града, уколико којима се предају итаијански и руски језик, треба да успоставе партнерски однос са школама у дијаспори.

Андрија Атанасковић члан Градског већа је нагласио значај школског спорта и говорио је о великим издвајањима Града за област спорта (125 милиона ове године, од чега Савезу за школски спорт иде 2,35 милиона динара). Он је позвао директоре школа да анимирају децу да учествују у школским спортским такмичењима, али по Бергеровом, лигашком систему, који захтева доста ангажовања и посвећености, али то је једини и прави пут да се открију талентована деца.

О традиционалној организацији садржаја за време распуста говорила је Сања Цонић, директора Лесковачког културног центра, важно је да се млади људи навикну на културни садржај, а задатак установа је да се деца и млади привуку и од малих ногу заволе културне догађаје. Осврнула се на садржај који је школарцима пружен током распуста и истакла да је он био посвећен њима на прави начин.

Директор Дома ученика средњих школа Иван Илић истакао је да је Дом ученика средњих школа један мали сегмент  у систему образовања, који родитељима омогућава да школовање деце буде што безболније, уз што мање трошкове, уз констатацију да је цена исхране и смештаја у Дому 8052 динара, што је изузетно повољна цена. Такође, апеловао је на директоре да поведу рачуна о занимањима која су потребна нашем Граду, јер недостају одређени кадрови. 

Предраг Момчиловић директор Центра за социјални рад је истакао да је сарадња са надлежнима у школама на високом нивоу. Подсетио је да се издвајају средства за пратиоце деце, превоз деце са сметњама у развоју и пратиоце, као и за уџбенике ученика из социјално угрожених породица.

Народни посланик Андријана Васић је казала да ће ученички парламенти Економске и Медицинске школе у сарадњи са Канцеларијом за младе посетити Народну скупштину, те је позвала све директоре осталих школа да се прикључе идеји и организују посету ученика овом велелпном здању.

Након тога обратила се директорка ОШ Коста Стаменковић, Александра Сибиновић, у име домаћина овогодишњих Светосавских свечаности, захвалила се свима на помоћи и додала да су данас кренуле активности попут такмичења у пливању, одбојци, различити квизови, као и да ће у среду Музичка школа одржати концерт, а да ће се у четвртак одржати Светосавска академија којој ће, поред градоначелника Цветановића, присуствовати и епископ Арсеније. Она је додала да је наредни домаћин Светосавских свечаности ОШ Бора Станковић у Вучју.

Начелница Школске управе Марина Илић је говорила и на данашњем састанку. Осврнула се на новину у погледу полагања завршног испита и укидање комбинованог текста и додала да сваке недеље имају активности по питању пријемног испита, и истакла да ће се 30. 31. маја и 1. јуна одржати пробни завршни испит.

Александар Николић председник Синдиката просветних радника акцентирао је успешан социјални дијалог са локалном самоуправом града Лесковца, првенствено по питању редовне исплате јубиларних награда и путних трошкова и говорио о семинару Јачање капацитета социјалног дијалога у образовању на локалном нивоу, на ком је град Лесковац проглашен за један од три најуспешнија града по питању социјалног дијалога у Србији.

На састанку је речено и да је у ТШ Раде Металац отворен Мејкерс Лаб о чему је говорио директор Данко Данковић који се захвалио градоначелнику Цветановићу на подршци и додао да много значи улица Димитрија Туцовића која је у прошлој години у потпуности реконструисана и постављени лежећи полицајци.

За реч се јавио и Миодраг Стојиљковић директор ОШ Бора Станковић у Вучју и подсетио на улагања у матичној и пет издвојених одељења школа попут санације балон сале, изградње терена за одбојку, постављање ограде у школи у Бунушком Чифлуку и Брзи, као и изградње терена у Брзи.

Драгана Иванчевић директорка Трговинско-угоститељске школе је такође подсетила на улагања у школу и поменула дуално образовање у којем учествују. Истакла је да су опремљени кабинети за услуживање, куварство и информатику, изграђен летњиковац, опремљена медијатека и многи други, као и да су добили акредитацију за еразмус пројекте до 2027. године.

Средства Канцеларије за младе усмерена су и ка ученичким парламентима, а како парламент Економске школе често реализује пројекте овим путем данас се обратила и Биљана Ђорђевић, директорка ове школе. Она је поменула аутентичан испраћај професора математике у пензију који је одјекнуо широм земље. Поменула је и јединствени Алумни програм који ће окупити бивше ученике, а познате привреднике и успешне људе на једном месту.

Пољопривредна школа, нажалост, бележи мањи број ученика, те је директор обе установе Далибор Јовановић говорио о промовисању ове школе, о инвестицијама, замени столарије, и још два велика пројекта у текућој години.

За реч се јавила и директорка Центра за стручно усавршавање у образовању Анђела Костић Минић која је казала да је Зимска школа одржана успешно, као и да су одржане 23 акредитивне обуке у Центру и још 6 ван центра, и додала да је и ове године из буџета опредељено 1,5 милиона динара за те активности.

Директор школе ОШ Милутин Смиљковић у Винарцу и председник Актива основних школа Дејан Цакић је данас поменуо и пројекте у 2022. години попут замене унутрашње столарије, увођење централног грејања и реконструкцију котларнице.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија