wrapper

Данас је у сали Скупштине одржана 55. седница Градског штаба за ванредне ситуације града Лесковца када је представљен извештај Завода за јавно здравље града Лесковца о епидемиолошкој ситуацији на територији града. На седници је истакнуто да је у последња 24 часа од 192 резултата за град Лесковац 84 лица са територије града Лесковца са позитивним налазом. Такође, представљене су и мере које су прописане Уредбом Владе Републике Србије о допунама Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид 19.

Допунама Уредбе је, поред осталог прописано је да у објекат на затвореном простору у коме се врши пружање угоститељских услуга, ако и пружалац или корисник у периоду од 22 часа до завршетка радног времена тог радног дана може боравити лице које поседује ковид сертификат. Истом Уредбом је прописано и да су правна лица и предузетници односно организатори догађаја који пружају услуге дужни да врше обавезну проверу валидности Ковид серитфиката. Контролу придржавања прописаних мера вршиће органи државне управе надлежни за санитарну инспекцију и органи једнице локалне самоуправе задужени за пословне комуналне инспекције и комуналне милиције, као и други законом овлашћени државни органи.

Усвојен је и закључак којим се налаже комуналној инспекцији и комуналној милицији појачана контрола придржавања мера прописаних Уредбом Владе Републике Србије и назначено да редовно извештавају Штаб за ванредне ситуације о извршеним контролама.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је на седници Штаба говорио и о стању у Ковид болници:

„Особље у Ковид болници брине о 231 пацијенту, из Лесковца 170, и према договору са проф. др Радмилом Јанковићем, сви пацијенти којима је неопходна хоспитализација ће се од данас слати у Крушевац све док се лесковачка болница не растерети и број пацијената падне испод 200. Број пријема је дупло већи у односу на број отпуста, 15 пријема, према 7 отпуста. На кисеонику су 163 пацијента и према наводима лекара који раде у ковид болници већина пацијената је са средње тешком и тешком клиничком сликом уз приметно боље стање оних који су вакцинисани. Изузеци су они који имају тешке придружене болести и припадају познијем трећем добу.“

Градоначелник Цветановић је нагласио да је неопходно да се имунизација појача јер нас само вакцине, и то сви типови који су расположиви у нашој земљи, могу на адекватан начин заштити од вируса и обезбедити лакшу клиничку слику уколико вакцинисани оболи.

„Нажалост, проценат вакцинисаних на територији нашег града није на завидном нивоу. Прву дозу је примило 52.036 лица – 47,27%, другу 49.940, односно 45,36% и трећу 14.052 што у процентима износи 12,76%. Ове бројке су недовољне да бисмо сматрали да наша заједница заштићена, зато је важно да суграђани схвате озбиљност ситуације и одазову се вакцинацији која је, подсећамо, потпуно бесплатна.“

„Следећи политику Владе Републике Србије, у нашем граду ћемо спроводити одлуке које је донео републички Кризни штаб а које се тичу увођења Ковид пропусница које се односе на боравак у угоститељским објектима након 22 сата чија ће контрола кренути од вечерас са рестриктивним мерама. Циљ увођења пропусница је искључиво заштита здравља наших суграђана и свих становника Републике Србије, а не новчано кажњавање грађана, зато очекујемо и верујемо да ће се сви понашати одговорно и поштовати ову меру,“ – додао је градоначелник Цветановић и притом показао свој дигитални зелени сертификат.

„Свако од нас познаје бар неку породицу која је изгубила неког свог блиског, зато сви треба да схватимо важност вакцинације" - рекао је градоначелник и пренео искуство са недавно одржаног Конгреса Удружења кардиолога Србије на којем је истакнуто да је важно имунизовати што већи број становника како би се сви заштитили и нагласио да је вакцина једини начин да заштитимо себе, своје породице, комшије и пријатеље и захвалио медијима који од почетка пандемије преносе све мере и апеле на грађанство да се вакцинише и рекао да се, када је вакцинација у питању, воде стручним саветима медицинског особља.

В. д. директора Завода за јавно здравље Лесковац др Иван Соколовић је истакао:

„У породичним кластерима регистровали смо 2092 породице на Јабланичком округу односно 1029 породица у Лескову, са више инфицираних чланова. Обољевање код запослених у неким компанијама, односно установама доводи се у везу како са импортовањем случајева из породица, али и због ширења инфекције у блиским контактима, ако се остваре у радном процесу.“

„Просечна старост оболелих је 46,19 година што је и даље у групи радно активног становништа. Полна дистрибуција болести на територији Јабланичког округа је 52,92% женског и 47,08% мушког пола. Од укупног броја потврђених случајева Ковид 19 на територији округа, у последњих 14 дана 2231 је активних слуачјева, а на територији града Лесковца 1388 активних случајева.“

Др Соколовић је изнео и предлог мера ЗЗЈЗ Лесковац:

„Позивамо грађане, а посебно млађу популацију, упошљенике јавних предузећа, радних организација, упошљенике школа и факултета, великих трговинских и продајних ланаца, као и других, да се у што већем броју одазову вакцинацији, како би се брже дошло до колективног имунитета, затим да се настави и даље са имунизацијом на свим пунктовима, да се настави сарадња локалне самоуправе и здравствених институција у циљу промоције имунизације, да настави са радом дечја Ковид амбуланта. Све школе на територији Јабланичког округа су у обавези да се придржавају Одлуке у вези праћења и координисања примена превентивних мера у раду школа коју је донело Министарство просвете, да све школе буду у сталном контакту са ЗЗЈЗ Лесковац и истичу спровођење ригорозне контроле мера Републичког кризног штаба од стране надлежних органа на територије града Лесковца и свих општина Јабланичког округа.“

Директор Опште болнице Лесковац др Небојша Димитријевић је рекао да проценат вакцинисаних у болници износи преко 90%, и да тренутно има 30 оболелих запослених. Говорио је о састанку у Министарству здравља где је министар Златибор Лончар је нагласио да у погледу вакцинације треба слушати стручњаке на овом пољу и додао да нема регистрованих смртних случајева од вакцине, нежељених ефеката да, али смртног исхода не и рекао да је преминуло четири пацијената, два вакцинисана, два која нису, али нагласио да су вакцинисани имали тешке придружене болести. Осврнуо се на изјаве дате на недавном протесту против вакцинације рекавши да су изјаве сулуде и да сматра како се људима који су против вакцинације а нису стручни даје превише публицитета.

Др Часлав Недељковић је данас нагласио да у Србији има више од три милиона невакцинисаних, додао да је децембра прошле године поред бројних мера тада било 9700 хоспитализованих, а да данас има нешто преко 6700 у Србији што доказује да вакцина има ефекта. Рекао и да на кисеоничној потпори тада било 570 особа, да их је данас 280, што је значајна разлика, и напоменуо смањен број заражених здравствених радника са 15 на око 3%, конкретно у Дому здравља, и закључио да вакцина чак и на постојећем проценту даје ефекат и да би давала још већи са вишим процентом вакцинисаних.

Ивица Ранђеловић, начелник Сектора за ванредне ситуације је данас најавио одржавање вежбе "Систем 21" 5.11. која ће бити одржана у 50 локалних самоуправа која ће нити усмерена ка испитивању спретности особа задужених за безбедност грађана и додао да ће бити одржана као симулација гашења пожара на Осмоспратници.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија