wrapper

Балканска смотра младих стрип аутора, најстарији фестивал у региону, ове године се одржава по јубиларни 25. пут. С тим у вези, активности Балканске смотре одржаваће се читаве године, а почиње се 3. фебруара, кад Лесковачка школа стрипа „Никола Митровић Кокан” и Лесковачки културни центар представљају интернационалну изложбу „Can for Balkans”, која је пре Лесковца била постављена у Регионалном музеју у Брашову у Румунији, Националном историјском музеју у Тирани у Албанији и Музеју стрипа у Бриселу у Белгији.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић отворио је поменуту изложбу и рекао:

„Лесковац је град познат по успесима у деветој уметности широм света. Осим бројних признања, овог данашњег дешавања, важно је поменути и Балканску смотру младих стрип аутора, која сваке године обара рекорде по броју посетилаца који долазе и са најудаљенијих континената и због чега град Лесковац са поносом носи епитет престонице балканског стрипа. Ове године биће одржана јубиларна, 25. по реду, а знајући организаторе, сигуран сам да ће програм бити, као и увек, величанствен. Због тога осећам потребу да им се захвалим на вредном раду и огромној посвећености које овакав догађај изискује.

Локална самоуправа препознаје значај стрипске уметности, и у том настојању подржава ствараоце и реализаторе оваквих манифестација. Наставићемо да помажемо школу стрипа, промовисање младих и развој девете уметности, јер овакви културни садржаји, а првенствено људи који их стварају, јесу понос нашег града и наша најбоља промоција.“

Марко Стојановић, стрип сценариста и предавач у Лесковачкој школи стрипа, рекао је:

„Велика ми је част да управо Лесковац представља Србију у овом међународном пројекту и што смо успели да кроз њега урадимо свеобухватно истраживање српског стрипа. Српски стрип постоји већ 90 година и тек сада је први пут ушао у најважнију институцију – Музеј стрипа у Бриселу. Највећа је част што после Брисела, где је изложбу погледало 30.000 људи, ова изложба долази управо у мој и ваш Лесковац“.

Сања Цонић, директор Лесковачког културног центра, истакла је да је велика част што Лесковачки културни центар као партнер учествује у спровођењу овог значајног пројекта, својим простором и учешћем у организацији. Како је навела, ова мултимедијална изложба ће бити представљана само у Лесковцу, што је доказ да се наш град, захваљујући великој подршци Града и чињеници да у Лесковцу постоји и успешно ради школа стрипа, сврстава високо на мапи културних дешавања у Србији, највише на лествици.

Николај Пепене из Румуније, менаџер пројекта „Може за Балкан“, представио је концепт изложбе. Он је нагласио да је рад српских уметника који су учествовали у овом пројекту, као и истраживање на тему историје српског стрипа, коначно уобличено у овој оригиналној изложби, која својом суштином представља синтезу историје, уметности и пропаганде.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија