wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић данас је у Скупштинској сали Града Лесковца кроз ретроспективу 2022. године представио све оно што је постигнуто у претходној и предочио планове за текућу 2023 годину. Уз констатацију да је претходна година била по много чему изазовна, да се требало прилагодити новонасталој ситуацији у свету и применити мере штедње, градоначелник Цветановић је истакао да је локална самоуправа пригрлила све изазове, трудила се да их превазиће и оствари зацртане циљеве. Постигнуте резултате у претходној години, бројне реализоване инвестиције и пројекте и догађаје који су обележили годину за нама, представио је хронолошким редом, од јануара до децембра.

У осврту на бројне активности и реализоване пројекте у претходној години, градоначелник је истакао:

„Наставили смо са реализацијом традиционалних пројеката, попут поделе пакета пензионерима и становницима у стању социјалне потребе. За ту намену смо издвојили 28,7 милиона динара и уручили око 30 хиљада пакета. И ове године, 2023, ћемо наставити ту праксу и посетићемо све пензионере са примањима до 35 хиљада, повећано са 30 хиљада, и кориснике социјалне помоћи и уручити им пакете са основним намирницама и средствима за хигијену. Покушаћемо да у овој години два пута поделимо поменуте пакете, ускоро и пред крај године.

Подсетићу вас да нас је током месеца марта први пут посетио председник Републике Србије господин Александар Вучић, обишао радове на изградњи погона компаније Еренли, турског инвеститора који ће запослити 338 наших суграђана. Председник је тада најавио да ће Република и даље радити на довођењу инвеститора како би се наставио позитиван тренд запошљавања наших суграђана. Број незапослених на крају 2022. године износио је 12.927 особа, а у протеклој деценији запослено је око 10 хиљада наших суграђана. У трећем месецу у години јавности је приказан филм o нашем граду – Било једном у Србији“, казао је градоначелник и навео да је за наставак пројекта о Српском Манчестеру из градског буџета опредељен износ од 15 милиона динара.

Говорећи о активностима кроз месеце 2022. године градонаначелник је говорио о саобраћајницама попут пута ка Влајини, Булевару Николе Пашића, механизацији предузећа, о бројним мафестацијама које су се одржале на тргу, о великој подршци Лесковчана председнику Вучићу на одржаним изборима, екскурзији за Вуковце, обиласку предбрана у Барју и њиховом чишћењу уз подршку ЈВП Србијаводе, као и о мерама подршке породицама са децом.

У месецу када се обележава Дан града су представљени нови пројекти – два нова дечја игралишта, игралиште за псе, а традицононално су уручене и награде младим талентима. У октобру је Лесковац поново посетио председник Србије, господин Александар Вучић, и обишао радове на изградњи велелепоног градског стадиона у вредности од 2,5 милијарде динара. У том месецу је Влада Републике Србије одобрила додатних 10 милиона евра за реализацију ОРИО програма, кроз који ће 16 насељених места добити канализациону мрежу.

Градоначелник је данас говорио и о обележавању десетогодишњице руковођења градом и нагласио да је та свечаност била је у знаку свих оних који су током претходне деценије утицали да Лесковац постане лепше место за живот.

Говорећи о завршетку године градоначелник је казао да је завршен пробни рад Постројења за пречишћавање отпадних вода, подсетио да је на годишњем нивоу потребно 211 милиона динара за рад истог и истакао да је свестан да нова ставка на рачуну грађанима неће пријати, али да је функционисање овог Постројења неопходно за побољшање животне средине и да су чистије воде приоритет.

Градоначелник Цветановић је нагласио и да је у децембру исплаћена последња, 60. рата дуга према ЕПС-у у вредности од 192 милиона динара, односно милион и 600 хиљада евра, што је обавеза наслеђена од претходног руководства градом, које није уплатило ниједан динар ни за месне заједнице, ни за школе, нити за институције културе, и својом неодговорном политиком оставило огромна дуговања. Између осталог крај прошле године је обележен почетком радова на највећем пројекту у граду на Ветерници, а то је реконструкција унутрашњости Опште болнице Лесковац, за коју је Министарство за јавна улагања издвојило 32 милиона евра, а тим поводом је Лесковац почетком ове године посетио министар Марко Благојевић.

Градоначелник је навео да ће се, након што је реконструисана спољашњост болнице, овим улагањем у реконструкцију унутрашњости, у нову апаратуру, али и великим бројем нових специјализација за лекаре, затворити круг и да ће наши суграђани имати квалитетнију здравствену услугу.

„Мој тим и ја волимо изазове. Наши суграђани су лествицу поставило високо, ми то знамо и трудимо се да благовремено изађемо свима у сусрет.“

 Говорећи о стању градског буџета, градоначелник је истакао да је данас буџет Лесковца стабилан и ликвидан.

„У буџету града у овој, прошлој и претпрошлој години је свакодневно од 600-900 милиона динара на рачуну. Стање у буџету данас 31.1.2023. износи 664 милиона динара и поред исплаћених 50 милиона динара за прву рату спортским клубовима и организацијама, јер о њему води рачуна одговорно руководство које брине о сваком динару. Нисмо чекали трансфер за исплату зарада запослених, сваког месеца смо исплаћивали плате и пре 20-ог у месецу. Буџет града Лесковца за 2023. годину пројектован је у износу од 6.074.300.000 динара.

Прошле недеље сам држао састанак са директорима основних и средњих школа када су биле изнете бројне похвале и тада сам подсетио све да је 2012. године, када су неки други имали одговорност, било издвојено 400 милиона динара и док је за текућу годину планирано чак милијарду и 40 милиона динара за област образовања. Буџет основног образовања у односу на прошлу годину увећан је за 36,9 милиона динара, средства намењена средњем образовању увећана су за око 33,5 милиона динара.“

У осврту на планове и пројекте чија се реализација очекује у текућој години, градоначелник је поменуо изградњу нових саобраћајница, и то улице која пролази поред стадиона, саобраћајнице која повезује Винарце и Доње Стопање, изградњу улице Бранка Крсмановића, пут од Горњег до Доњег Синковца, а ново рухо ће добити Космајска, Поречка, Зеке Буљубаше, наставак радова на платоу СРЦ Дубочице 4500 метара квадратних. Предвиђена средства за све улице износе 152,8 милиона динара. Он је говорио и о реконструкцији фасаде и столарије Осмоспратнице, округа и општине са 200 милиона динара и додао да ће се током ове године са 100 милиона динара уредити зграда Осмоспратнице, а да ће се онда наредне године, ако руководство града поново добије поверење грађана, уредити и зграда округа и општине са преосталих 100 милиона.

„За наставак на изградњи водоводне мреже у северном делу града, изградње у селу Брза, реконструкције мреже у улици Влаје Николајевића, улици Норвежанска, и у насељу Братмиловце, санацију водоводне бране у селу Градиште укупно смо определили 140,3 милиона динара. Идеја нам је и да у наставимо уређење пијаце у улици Краља Петра Првог, а пројековани износ средстава је око 40 милиона динара. У току је и израда пројектно-техничке документације за рушење надвожњака на улазу у град из правца насеља Анчики, као и припрема документације за изградњу кружног тока на државном путу код зграде Три шешира у сарадњи са ЈП Путеви Србије. Код Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре смо кандидовали пројекте за уређење општинских и некатегорисаних путева, реконструкцију вртића Наше дете, изградњу регионалног иновационог старт-ап центра, изградњу водоводне мреже у Печењевцу, Стројковцу и Белом Потоку. У току претходне недеље у Лесковцу су боравили представници Министарства и колеге из градова и општина који такође конкуришу, разговарало се о пројектима, а резултате конкурса ћемо знати за око месец дана.

Ради побољшања услова живота, ЈКП „Топлана“ за текућу годину планира набавку и уградњу комбинованих горионика - мазут – гас, у котларници Дубочица, у вредности 60 милиона динара. Очекује се и почетак реконструкције магистралног топловода на систему „Црвена звезда“. Вредност ове инвестиције је 100 милиона динара“.

На крају је градоначелник закључио да је Лесковац постао синоним за развој здравства, спорта, кутлуре, подршке младима, пољопривредницима, да су све институције културе вишеструко награђиване за најбоље у Србији, да су и лесковачки спортисти успешни било да је реч о фубалу и ФК Дубочица, одбојкашицама, кошаркашиа или рукометашима, да је град са стабилним и одрживим системом, да Град сада никоме не дугује, да се свим плаћа у року од 45 дана, да систем почива на здравим темељима и реалним основама, да је град који је добар дом својим становницима и домаћин свим посетиоцима, покретач развоја региона.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија