wrapper

Данас је одржана 54. седница Градског штаба за ванредне ситуације. На седници је данас речено да је према последњим извештајима на територији Републикe Србијe у последња 24 сата тестирано 26.183 лица од којих су 7.602 позитивна. Када је у питању Лесковац на територији града је тестирано укупно 375 људи од којих је 141 тест позитиван. Јавност је данас обавештена и да се лесковачка болница поново налази у ковид систему од 27. августа. Број хоспитализованих пацијената данас је 63, 46 из Лесковца. Примљено је 9 а отпуштена су 2 пацијента. У Ковид болницу у Крушевцу је упућен један пацијент, није било смртних исхода, а на кисеонику је 48 пацијената. Бележи се и пораст броја прегледа у Ковид амбулантама. У пријемној амбуланти је било 229 прегледа.

До данашњег дана прву дозу вакцине је примило 50.590 лица, односно 45,95 % становништва, а две дозе је примило 47.410 лица односно 43,07% одраслог становништва. Дато је укупно 6900  трећих (бустер) доза вакцине на територији града Лесковца.

Иван Соколовић, в.д. директор Завода за јавно здравље је казао:

"Од 15.09. стигли су резултати тестирања 1241 лица од тога за град Лесковац 747, од тога су негативна 770 лица, а позитивно је 417 лице и то са територије града Лесковца 310, општине Власотинце 71, са територије општине Лебане 33, Медвеђа 23, Бојник 34 и Црна Трава 0.

Новорегистровани случајеви са позитивним налазом су: 198 запослених лица, 105 ученика, 81 пензионер, 66 незапослених, 11 студентата, 9 детета и један пољопривредник. Региструју се још увек заразене породице у Јабланичком округу и Лесковцу, такође и у фирмама Аптив, Јура, Општа болница Лесковац. Укупно је потврђено од 06.03. до 16. 09. 16.068 случајева Ковид 19. Од укупног броја потврђених случајева 1.842 је активних случајева, на територији града Лесковца 1225."

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је на основу извештаја Завода за јавно здравље казао:

„Оно што забрињава су упозорења лекара да је све више оболеле деце, како ђака, тако и деце која похађају вртић. У нову школску годину смо ушли са жељом да се што дуже одржи наставни процес кроз непосредну наставу и томе се тежи и даље.

Школе су опремљене свим неопходним дезинфекционим средствима и поштују прописане мере у оквиру стратегије ублажавања ризика од трансмисије SARS-CoV-2 у школама, а кључне су: доследна и исправна употреба маски, одржавање физичке дистанце, хигијена руку и респираторна хигијена, чишћење и дезинфекција и успостављена сарадња са надлежном здравственом службом.

Образовни систем и даље не представља место за трансмисију вируса и зато не желимо да дискримишемо школе, већ да нађемо начин да се наставни процес одржава на начин који ће бити безбедан за ученике и наставнике, а у исто време да се остварују и најбољи ефекти наставе.

Од данас се просторије Спортске медицине користе као Ковид амбуланта за децу која имају симптоме короне.

Завод за јавно здравље препоручује да се у школама примењују следеће мере:

Наставити са радом дечје ковид амбуланте због појачаног броја обелеле деце предшколског и школског узраста, уколико се појаве 3 случаја, од понедељка 3 случаја, обољења заразне болести у једном одељењу, то одељење управа школе преводи на онлајн наставу и обавештава ЗЗЈЗ Лесковац. Потребно је да све основне и средње школе буду у сталном контакту са ЗЗЈЗ поводом правовременог спровођења надзора.“

Он је говорио и о значају вакцинације и важности колективног имунитета: Сада имамо 50 % вакцинисаних и 50% невакцинисаних, а тих 50 % је управо подложно инфекцији, и да је 70 % према 20 или 30 %, сам вирус не би могао да опстане. Зато апелујем и молим све који су антиваксери да управо схвате да праве проблем читавој популацији. Морамо заштити тих 10-15 % људи који не могу да приме вакцину јер њих угрожавамо ми који можемо да је примимо, а то не чинимо. Тих 50 % није задовољавајуће и није довољно и ми ову прилику користимо и присуство медија да их замолимо да стално пишу о томе.“

Др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац је истакао:

„Пропустили смо једну велику шансу. Први смо у Европи имали све 4 вакцине, у односу на све друге развијене земље и скандинавске земље и нисмо искористили. То што нисмо хтели да искористимо прилику коју смо имали, шта би друго могла да уради држава и локална самоуправа. У једном тренутку смо имали 50 вакциналних пунктова, нисмо искористили то, и ово је сада било очекивано са 50% вакцинисаних. На том састанку на ком је било 72 директора ковид болница, министар и они који воде Министарство, са врхунским и најстручнијим професорима у нашој земљи, био је предлог да се уведу ковид пропуснице. И ми подржали тај предлог, који не знам да ли ће подржати Кризни штаб али предложене су ковид пропуснице како би заштитили пре свега оне људе који не могу да се заштите.“ Он је потврдио да је 27.08. инфективно одељење прешло у Ковид систем, 9.08. грудно одељење, а данас и физикална медицина, јер расте број пацијената. Према његовим речима очекује се да у ковид систем од понедељка уђу и одељење зависности и болести психозе јер се очекује да ће се пораст броја пацијената. 

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија