wrapper

Данас се широм света обележава Међународни дан шаха. Идеју да се 20. јул посвети овом спорту предложио је УНЕСКО и као такав се прославља од 1966. године након што га је установила Светска шаховска федерација.

Велики број људи на целој планети игра шах, аматерски или професионално, а Међународни дан шаха је леп повод да се ова магична стратешка игра промовише и популаризује. Нека истраживања и анкете показују да је око 70% одрасле популације у одређеном тренутку играло шах током живота.

Чест је призор лесковачких сениора који у парковима играју шах, стога је на иницијативу градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића, прошле године у парку Девет Југовића и Краља Петра Првог постављено неколико столова са исцртаним таблама са 64 црно-белих квадратних поља намењених овој игри. То су сада омиљена места окупљања лесковачких пензинера, али се неретко њима придружују и млађи људи или деца коју подучавају овој игри која је настала у Индији пре 7. века н.е. Пре месец дана градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић поделио је шах старијим суграђанима у поменута два парка, данас су градски већници Александар Пејчић и Јелена Миљковић данас у име градоначелника Цветановића поновили ову акцију.

Пролазници свих узраста су се одушевили овим гестом и захвалили граду и градоначелнику на знаку пажње. Сениори које су затекли за шаховским столовима су упутили речи захвалности и задовољства због ослушкивања њихових потреба и истинске тежње да се паркови учине садржајнијим и уређенијим.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија